Ученици пишу: Туристичка секција

ТУРИЗАМ – ПАСОШ МИРА

У свету који се суочава с бројним сукобима и неспоразумима, туризам се појављује као моћан алат за изградњу мира и разумевања међу људима.

Туризам као пасош мира означава концепт који промовише мир, разумевање и толеранцију међу људима. Подразумева путовања која пружају увид у различите културе, али и активно ангажовање у пројектима који доприносе изградњи мира и међусобном разумевању. Упознавање са друштвеним значајем и утицајем туризма као глобалне активности уобичајено отпочиње оценом да је туризам веома важан чинилац очувања мира у свету. Таква тврдња се образлаже доприносом туризма бољем разумевању између људи који припадају различитим земљама, културама и регијама. Објашњење је, према томе, релативно једноставно. Што се више људи, као туристи међусобно упознају веће су шансе да ће доживети свет као глобалну домовину и да ће се борити за добре односе између држава и народа.

Пасош мира може представљати симбол путовања са намером да се подрже локалне заједнице, учествује у волонтерским активностима и допринесе одрживом развоју. Путовања су оно што се данас подразумева под појмом туризма у најширем смислу те речи. Упознати друге људе током путовања, посебно локално становништво, и проникнути у њихов начин живота може бити кључан подстицај уклањању предрасуда и стереотипа које имамо о другим народима, културама и регијама.

Кроз отвореност према различитим културама и активно учешће у локалним заједницама, туристи могу постати покретачи промена, рушећи предрасуде и градећи мостове разумевања. На тај начин туризам не представља само начин путовања, већ и пут ка глобалном јединству и одрживом миру.

Сања Војиновић II-4

image_pdfПДФimage_printШтампа