Dan pešačenja

IZVEŠTAJ ISTORIJSKO – GEOGRAFSKE SEKCIJE  SA DANA PEŠAČENJA ODRŽANOG 10.9.2022.

 

Povodom Dana pešačenja u organizaciji PK “Tornik“ izvedena je pešačka tura. Akciji su se pridružili članovi Istorijsko-geografske sekcije iz odeljenja 1-3,1-4, 1-5, 2-4, 2-5 i 3-5. Ukupno 21 učenik.

Staza je započeta u Starom parku u Čajetini u 9 časova. Vodila je pored škole, preko Omanice do jednog od vrhova Zlatibora, Gradine (1146m). Staza je imala dužinu 7,5 km i kumulativni uspon 360m.

Učenici su se interesovali za planine koje su mogli da vide sa ovog vrha. Prepoznali su planine Taru, Ovčar i Kablar, koje su se videle uprkos oblacima. Posebnu pažnju smo posvetili očuvanju životne sredine, skupljajući otpad i ostavljajući čist vidikovac spreman za druge rekreativce, planinare i ljubitelje prirode. Posle odmora na Gradini, nakon 3-4 sata laganog pešačenja i druženja, vratili smo se u Čajetinu kroz Nikića šumu i Šipovik.

Učenici su pokazali veliko zadovoljstvo posle ove akcije i pokazali interesovanje za naredne ture. Mnogi su se prvi put popeli na vrh koji svaki dan gledamo iz naše škole.

Na pešačenje su išli profesorki Vladimir Vučićević, Jelena Turudić i direktorka škole Jelena Marić.

 

Jelena Tururudić