Stručna poseta školama u Sloveniji

Stručna poseta profesora Ugostiteljsko-turističke škole Čajetina  školama   Mozirje, Nazarje,  Luče  u Sloveniji

Stručna poseta školama bratimljene opštine Mozirje realizovana  je u periodu od  22-25.9.2022.Na putovanje se krenulo 22. 9.2022. u 06:00 iz Čajetine sa 23 putnika od kojih je troje profesora UTŠ Čajetina: Sofija Pavlović Luković, Jelica Kuzeljević i Ninoslav Manojlović. Putovanje kroz Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju sa usputnim pauzama radi odmora i carinskih formalnosti. U Ljubno, grad u oblasti Savinje  smo stigli oko 18:00 časova , smeštaj u hotelu Planininka i srdačan  doček direktorki osnovnih škola uz piće dobrodošlice. Slobodno vreme  do večere smo iskoristili za šetnju ovim mestom.

Prema agendi , u petak 23.9. smo otišli u obilazak škola : najpre u OŠ Blaža Armiča Luče  u istoimenom mestu. Prisustvovali smo priredbi  evropskog projekta Nasleđe ide u škole/održivo nasleđe- Ljubav na selu ispred Juvanove kuće. Posle prelepe priredbe učenika ove škole i govora  predsenika opštine, otišli smo  u obilazak savremene sportske dvorane koju koristi i škola  . Imali smo  prijem u školi i kartku pauzu do obilaska sledeće škole u Nazarju. U OŠ Nazarje smo obišli prostorije: biblioteke, sportske sale, učionice, predškolske grupe , trpezarije.Nakon ručka smo krenuli u OŠ Mozirje gde smo obišli prostorije i upoznali se sa načinom  rada  i u ovoj školi. Potom smo obišli Mozirski gaj-park cveća . Svečana večera i druženje sa zaposlenima u školama domaćina započelo je u 18 sati i trajalo do 23 sata. Naredni dan smo nakon doručka imali odlazak u primorski grad Piran, gde smo se upoznala sa turističkim vrednostima Pirana-grad poznat po šetalištu obalom ispod litice( starog gradskog jezgra sa nizom trgova-najveći pjaca Tartini, crkava i palata). Grad nalikuje velikom muzeju na otvorenom sa srednjovekovnom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom. Uske kale i kompaktne kuće daju mu svoj poseban šarm.

Putovanje je uspešno realizovano , ispunjeni su ciljevi stručne posete: razmena iskustava o nastavi tokom KOVID-a , diskusija o problemima u nastavi po povratku u klupe , načinima borbe sa dečjom gojaznosti i nedovoljnim intersovanjima za sport. Predstavnici slovenačkih škola su dali nekoliko zanimljivih predloga o izvođenju tim bildinga za zaposlene u prosveti. Dogovorena je stručna  poseta zaposlenih slovenačkih škola srpskim školama opštine Čajetina  naredne godine.

Jelica Kuzeljević