Стручна посетa школама у Словенији

image_pdfimage_print

Стручна посетa професора Угоститељско-туристичке школе Чајетина  школама   Мозирје, Назарје,  Луче  у Словенији

Стручна посета школама братимљене општине Мозирје реализована  је у периоду од  22-25.9.2022.На путовање се кренуло 22. 9.2022. у 06:00 из Чајетине са 23 путника од којих је троје професора УТШ Чајетина: Софија Павловић Луковић, Јелица Кузељевић и Нинослав Манојловић. Путовање кроз Србију, Хрватску и Словенију са успутним паузама ради одмора и царинских формалности. У Љубно, град у области Савиње  смо стигли око 18:00 часова , смештај у хотелу Планининка и срдачан  дочек директорки основних школа уз пиће добродошлице. Слободно време  до вечере смо искористили за шетњу овим местом.

Према агенди , у петак 23.9. смо отишли у обилазак школа : најпре у ОШ Блажа Армича Луче  у истоименом месту. Присуствовали смо приредби  европског пројекта Наслеђе иде у школе/одрживо наслеђе- Љубав на селу испред Јуванове куће. После прелепе приредбе ученика ове школе и говора  предсеника општине, отишли смо  у обилазак савремене спортске дворане коју користи и школа  . Имали смо  пријем у школи и картку паузу до обиласка следеће школе у Назарју. У ОШ Назарје смо обишли просторије: библиотеке, спортске сале, учионице, предшколске групе , трпезарије.Након ручка смо кренули у ОШ Мозирје где смо обишли просторије и упознали се са начином  рада  и у овој школи. Потом смо обишли Мозирски гај-парк цвећа . Свечана вечера и дружење са запосленима у школама домаћина започело је у 18 сати и трајало до 23 сата. Наредни дан смо након доручка имали одлазак у приморски град Пиран, где смо се упознала са туристичким вредностима Пирана-град познат по шеталишту обалом испод литице( старог градског језгра са низом тргова-највећи пјаца Тартини, цркава и палата). Град наликује великом музеју на отвореном са средњовековном архитектуром и богатом културном баштином. Уске кале и компактне куће дају му свој посебан шарм.

Путовање је успешно реализовано , испуњени су циљеви стручне посете: размена искустава о настави током КОВИД-а , дискусија о проблемима у настави по повратку у клупе , начинима борбе са дечјом гојазности и недовољним интерсовањима за спорт. Представници словеначких школа су дали неколико занимљивих предлога о извођењу тим билдинга за запослене у просвети. Договорена је стручна  посета запослених словеначких школа српским школама општине Чајетина  наредне године.

Јелица Кузељевић