Докле машта може да добаци – бивши ученици о школи

image_pdfimage_print

НАСТАВЉАМО СЕРИЈУ ТЕКСТОВА О НАШИМ БИВШИМ УЧЕНИЦИМА! Данас прочитајте о Данилу Ристановићу и Дарку Шијакинићу.

Дуга традиција Угоститељско-туристичке школе у Чајетини поносно представља успешне људе који су је некад похађали.  Понудила им је таква знања да су се са лакоћом уписивали на различите факултете, одабирали различите професије које данас успешно обављају. Сећање на школу увек је пријатно, са топлом препоруком за све генерације које долазе због знања и искустава која су стицали кроз наставу и праксу, и професора, са којима још имају пријатељски однос. Много је изузетних бивших средњошколаца из Чајетине, а само неки од њих поделили су своја занимљива искуства са нама. Сада, иако раде различите послове, за своју полазну тачку у развоју личности и напредовању, сви упиру на средњу школу у Чајетини.

У периоду од 1993. до 1997. године средњу школу у Чајетини похађао је Данило Ристановић, тада туристички техничар. Студирао је маркетинг и екологију на Вишој хотелијерској школи, а радно искуство у области маркетинга му је богато и разнолико – од директора различитих агенција, оперативног менаџера и власника агенције за консалтинг, до директора фудбалског клуба. Данас живи у Букурешту. Управо посао му је омогућио да упозна различите људе, државе, језике и културе. Посетио је, радио и живео у, чак, дванаест земаља.

Средњу школу памтим само по лепим стварима. Одељење је било одлично. Пуно различитих а сјајних људи, тада деце. Били смо и остали јединствен тим. Професори су имали снажан утицај на мене и мој даљи развој. Посебно бих издвојио разредног старешину Радицу Богдановић, и професоре Веру Ратковић, Горицу и Радована Јојића. Рекао бих да сам из школе, поред стручног знања понео доста животног искуства. У каснијем, професионалном и приватном животу препознаво сам ситуације у којима су савети професора имали примену. Средња школа у Чајетини је сјајно место за развој сваког, а присан однос који негују професори и ученици је јединствен, и не само код нас!

Додаје још да будући ученици треба да буду „себични“ – да користе сваку прилику за учење и напредак јер ће им знања и вештине које овде стекну много користити, за шта је он, сам, савршен пример.

 

Дарко Шијаникић је након средње школе у Чајетини отишао на Високу хотелијерску школу у Београду, где живи десет година. Тренутно ради за хотелску компанију Hilton international у хотелу „Hilton Belgrade“ на позицији шефа смене у кухињи. Пре тога стицао је искуство у разним хотелима као што су Hotel Hyatt (четири године), Radisson Colection Old mill Beograd (годину дана) и Marriott International (шест месеци).

– Када помислим на средњу школу и дане проведене у њој сетим се сјајног професора и мог ментора Небојше Кр- повића, који је толико радио са мном да сам му вечити дужник. Школа ми је дала сјајне могућности и значајне предности због угледа који ужива у Србији. Имао сам разредну пуну разумевања, одмере- ну и смирену што ми је много значило. Школа системом и квалитетом образо- вања нуди максимум и то треба иско- ристити. Сам наставак школовања није ми донео претерано много знања, углав- ном сам оно стечено у средњој школи искористио кроз даљи рад и каријеру.

Будућим средњошколцима поручује да су туризам и угоститељство добра нада наше земље, па зато ваља да искористе сва знања која им се у школи нуде.

 – Ако заиста волите оно за шта се школујете, никада немојте одустати, јер пут до врха јесте трновит и тежак, али нека стечено знање буде ваш сигурни ослонац у каријери за коју се вреди борити.

 

Текст и слике преузете са сајта https://zlatibor.rs/