Dokle mašta može da dobaci – bivši učenici o školi

NASTAVLJAMO SERIJU TEKSTOVA O NAŠIM BIVŠIM UČENICIMA! Danas pročitajte o Danilu Ristanoviću i Darku Šijakiniću.

Duga tradicija Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini ponosno predstavlja uspešne ljude koji su je nekad pohađali.  Ponudila im je takva znanja da su se sa lakoćom upisivali na različite fakultete, odabirali različite profesije koje danas uspešno obavljaju. Sećanje na školu uvek je prijatno, sa toplom preporukom za sve generacije koje dolaze zbog znanja i iskustava koja su sticali kroz nastavu i praksu, i profesora, sa kojima još imaju prijateljski odnos. Mnogo je izuzetnih bivših srednjoškolaca iz Čajetine, a samo neki od njih podelili su svoja zanimljiva iskustva sa nama. Sada, iako rade različite poslove, za svoju polaznu tačku u razvoju ličnosti i napredovanju, svi upiru na srednju školu u Čajetini.

U periodu od 1993. do 1997. godine srednju školu u Čajetini pohađao je Danilo Ristanović, tada turistički tehničar. Studirao je marketing i ekologiju na Višoj hotelijerskoj školi, a radno iskustvo u oblasti marketinga mu je bogato i raznoliko – od direktora različitih agencija, operativnog menadžera i vlasnika agencije za konsalting, do direktora fudbalskog kluba. Danas živi u Bukureštu. Upravo posao mu je omogućio da upozna različite ljude, države, jezike i kulture. Posetio je, radio i živeo u, čak, dvanaest zemalja.

Srednju školu pamtim samo po lepim stvarima. Odeljenje je bilo odlično. Puno različitih a sjajnih ljudi, tada dece. Bili smo i ostali jedinstven tim. Profesori su imali snažan uticaj na mene i moj dalji razvoj. Posebno bih izdvojio razrednog starešinu Radicu Bogdanović, i profesore Veru Ratković, Goricu i Radovana Jojića. Rekao bih da sam iz škole, pored stručnog znanja poneo dosta životnog iskustva. U kasnijem, profesionalnom i privatnom životu prepoznavo sam situacije u kojima su saveti profesora imali primenu. Srednja škola u Čajetini je sjajno mesto za razvoj svakog, a prisan odnos koji neguju profesori i učenici je jedinstven, i ne samo kod nas!

Dodaje još da budući učenici treba da budu „sebični“ – da koriste svaku priliku za učenje i napredak jer će im znanja i veštine koje ovde steknu mnogo koristiti, za šta je on, sam, savršen primer.

 

Darko Šijanikić je nakon srednje škole u Čajetini otišao na Visoku hotelijersku školu u Beogradu, gde živi deset godina. Trenutno radi za hotelsku kompaniju Hilton international u hotelu „Hilton Belgrade“ na poziciji šefa smene u kuhinji. Pre toga sticao je iskustvo u raznim hotelima kao što su Hotel Hyatt (četiri godine), Radisson Colection Old mill Beograd (godinu dana) i Marriott International (šest meseci).

– Kada pomislim na srednju školu i dane provedene u njoj setim se sjajnog profesora i mog mentora Nebojše Kr- povića, koji je toliko radio sa mnom da sam mu večiti dužnik. Škola mi je dala sjajne mogućnosti i značajne prednosti zbog ugleda koji uživa u Srbiji. Imao sam razrednu punu razumevanja, odmere- nu i smirenu što mi je mnogo značilo. Škola sistemom i kvalitetom obrazo- vanja nudi maksimum i to treba isko- ristiti. Sam nastavak školovanja nije mi doneo preterano mnogo znanja, uglav- nom sam ono stečeno u srednjoj školi iskoristio kroz dalji rad i karijeru.

Budućim srednjoškolcima poručuje da su turizam i ugostiteljstvo dobra nada naše zemlje, pa zato valja da iskoriste sva znanja koja im se u školi nude.

 – Ako zaista volite ono za šta se školujete, nikada nemojte odustati, jer put do vrha jeste trnovit i težak, ali neka stečeno znanje bude vaš sigurni oslonac u karijeri za koju se vredi boriti.

 

Tekst i slike preuzete sa sajta https://zlatibor.rs/