Izveštaj sa posete Sajmu knjiga

SAJAM

IZVEŠTAJ SA POSETE 62.MEĐUNARODOM SAJMU KNJIGA U BEOGRADU 30.10.2016.

   U nedelju 30.10.2016.god. članovi Istorijsko-geografske sekcije posetili su Sajam knjiga.Na Sajam je išlo 48 učenika i 3 profesora. Kratak opis poslednjeg dana Sajma izgleda ovako:
U Sali“Janko Veselinović“ program je primarno bio posvećen 120.godišnjici pojave čuvenog romana“Hajduk Stanko“ koji su čitale generacije srpskih čitalaca ali i 75 godina od pojave „Malog princa“.
Na Sajmu je postavljen veći broj izložbi – o Servantesu, Šekspiru, Kočiću, Iranu, Jasenovcu, izložena dela Miloša Šobajića, zatim prva i raritetna izdanja Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Kočića, kao i 20 najlepših knjiga Međunarodne kuće umetnosti za decu iz Slovačke.
Poslednjeg dana Sajma je izvršena primopredaja “Otvorene knjige” ambasadorima Nemačke, Austrije i Švajcarske koji će sledeće godine predstaviti književnost na nemačkom jeziku kao počasnog gosta 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.
Podsetivši na slogan “Knjige u ruke”, Fahim Pur je rekao da “knjige moraju da budu u rukama, a mobilni telefoni u džepovima, jer nas knjiga izvlači iz mraka neznanja i ljude usmerava od agresije ka ljubavi”.
Nakon posete Sajmu sekcijaši su nastavili obilazak Beograda (Kalemegdan i Knez Mihailova). Vidno zadovoljni, po povratku u Čajetinu, pitali su: “Šta je sledeće u planu naše sekcije”

JELENA MARIĆ