Kuhinjski kalfa 2018

Kuhinjski kalfa 2018

kk

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, Kuhinjski kalfa, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.
Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Svakog utorka proveravaćemo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Prvi recept je za Vrnjački file. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe zavisi i plasman škola. Najbolji će gostovati u studiju RTS-a!

Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaće svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što će moći da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.

Kamere RTS-a su 12.11.2018 . g. snimile su pripremu Medaljona od palačinaka u šklskom restoranu Ugostiteljsko-turističke škole Čajetina  . U pripremi ovog jela kombinovano je više različitih namirnica koje su zdrave i karakteristične za Zapadnu Srbiju:integralno i heljdino brašno, mleko, piletina suve šljive….( recept u prilogu)

U osmišljavanju i pripremi su učestovali učenici Nikola Kole  i Dragana Pantelić ckao i nastanici Kuvarstva sa praktičnom nastavom Ljubomir Mitrašinović i Nebojša Krpović.

Ukus i cena pripreme ovog zdravog obroka su pravi „prijatelji“ učenika koji žele zdravo da se hrane. Prijatno!

 

 

Ljubomir Mitrašinović

Nebojša Krpović