МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА

image_pdfimage_print

      Због пандемије, изазване вирусом COVID -19, претходне три године, нисмо имали могућности, да организујемо екскурзије и путовања. Пропуштено смо надокнадили реализовањем матурске екскурзије, у Северну Грчку.

     Кишног мајског јутра кренули смо на дуго очекивану екскузрију. Знали смо да ће кишно време заменити топло и сунчано приморско време. Иако сањиви, били смо сви узбуђени и пуни очекивања.

    Екскурзија је изведена од 14.–18.05.2023. године, у организацији туристичке агенције „SIM TOURS“ из Ужица.

     На екскурзију су ишла четири одељења: образовни профил кувар (трећи раздред), комерцијалиста, туристичко-хотелијерски техничар и кулинарски техничар (четврти разред). Укупно 58 ученика и одељењске старешине.

ПАРАЛИА, 14. 05. 2023. ГОДИНЕ

     Пошли смо у 05:00 часова испред Угоститељско-туристичке школе у Чајетини. Путовали смо преко Чачка, Крагујевца, Ниша, Предејана, поред Скопља до граничног прелаза Евзони, уз краћа успутна задржавања ради одмора. Након доласка у Паралију, сместили смо се у хотел „Олимпијас“ у Парали.

     Паралиа је смештена на обали Егејског мора, у подножју планине Олимп и једно је од најпознатијих летовалишта области Пиериа.

Фотографија – Паралиа

     Поред предивних плажа, на градском шеталишту се налази православна црква која је симбола града и највеће духовно и културно знамење овог познатог туристичког центра – храм Свете великомученице Фотине.

Фотографија – Храм Свете великомученице Фотине у Парали

МЕТЕОРИ, 15. 05. 2023. ГОДИНЕ

       Другог дана боравка у Парали, организовано смо отишли на целодневни излет на Метеоре. Обишли смо радионицу за израду икона. Посетили смо манастирски комплекс са посебним освртом на манастир Велики Метеори – Преображење. Панорамски смо разгледали остале манастире. Након завршене посете манастирском комплексу “ Метеори“, возили смо се кањоном стеновитог комплекса до цркве Свете Петке и извора Дафни.

      Манастири Метеори представљају скуп православних манастира, познати по свом несвакдашњем положају на стенама. Највећи манастир на Метеорима је манастир Велики Метеор или Преображење, који је подигнут средином 14. века.

      Као и претходних година и ове године није изостала лутрија, коју организује „мини фабрика“ за израду икона.

Фотографија на Метеорима

СОЛУН, 16. 05. 2023. ГОДИНЕ

     Путовање до Солуна. У пратњи локалног туристичког водича, панорамски смо разгледали град (Солунска кула, Беас кула, Сајам, Галеријусов словолук, Аристотелов трг). Обишли смо цркву Светог Димитрија. Затим смо посетили и обишли српско војничко гробље Зејтинлик.

     У склопу српског војничког гробља на Зејтинлику смештени су гробови српских, француских, италијанских, енглеских и руских војника погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта.

     Након обиласка имали смо слободно време за разгледање града и куповину до 16:00 часова када смо се вратили у Паралиу и уживали у слободним активностима овог магичног места, које је идеално да се пробају специјалитети грчке кухиње, међу којима је најтраженији гирос.

Фотографија – Црква Светог Димитрија у Солуну

Фотографија на Зејтинлику
Матуранти Угоститељско-туристичке школе

КАТЕРИНИ, ЛИТОХОРО, 17. 05. 2023. ГОДИНЕ

       По програму екскурзије посетили смо живописни градић Катерини, најлепши градић Олимпијске регије. Град Катерини је уједно и главни град читаве области Пиериа,

       Сунчан мајски дан, идеално време за шетњу пешачком зоном препуном радњама, летњим баштама и прелепим парковима, међу којима је свакако најлепши онај који се налази у самом центру у коме се налазе фонтане, водопади и богате зелене површине.

     Истог дана посетили смо Литохоро, мало место познато као ваздушна бања, у подножју планине Олимп. Обишли смо манастир Светог Дионисија са Олимпа.

     По повратку у Паралију имали смо слободно време за уживање на пешчаним плажама, фотографисање, куповину сувенира…

Фотографија –  Литохоро

ПАРАЛИАЧАЈЕТИНА, 18. 05. 2023. ГОДИНЕ

      Око 10:00 часова, кренули смо из Паралије за Чајетину.

     Вратили смо се пуни утисака и доживљаја. Била је ово прилика да се дружимо у опуштеној и ведрој атмосфери. Свако ће је ову екскурзију памтити по нечему посебном.

    Матурска екскурзија је успешно реализована у свим сегметнима. Остварена је добра сарадња између ученика и наставника.

    Порука: Путујући сазнајемо.

Стручни вођа екскурзије:

Неранџа Јовичић