Обележавање почетка Пројекта одвајања кућног отпада на Златибору

Општина Чајетина наставља имплементацију Пројекта одвајања кућног отпада „О-ДВА-ЈА-МО“ који је покренуло Министарство заштите животне средине Републике Србије, уз подршку Европске Уније и Kраљевине Шведске.

Тим поводом,  у четвртак 18. маја  у Културном центру  на Златибору, KЈП „Златибор“ Чајетина организовала је  свечани догађај, као увод у предстојеће активности које ће као главни носилац пројекта реализовати у наредном периоду у насељеном месту Златибор на коме су присуствовали и представници УТШ Чајетина, професорка Јелица Кузељевић и ученица Емилија Бућић .

У културном центру Златибор представници локалне самопуправе , амбасаде Краљевине Шведске и КЈП Златибор представили су  прве резултате пројекта „Одвајамо” у оквиру кога се, реализује примарно одвајање отпада у четири региона и седамнаест градова и општина Србије.

 Како би очували природу на Златибору и допринели заштите животне средине Србије, општина Чајетина је још пре више од годину дана, прва у нашој земљи, отпочела са одвајањем отпада у акцији „одвоји и рециклирај” .Не само едукацијом већ и конкретним потезима, пројектовањем „рециклажног дворишта” и поделом канти за различите врсте комуналног отпада, општина Чајетина је започела ову акцију уз помоћ Министарства за заштиту животне средине, Европске уније и Краљевине Шведске, са  свим становницима  општине Чајетина.

Учешће у пројекту узели су и ученици наше школе кроз едукације и радионице , те израдом литерарних радова на тему очувања животне средине и климатских промена, на коме  је ученица 3-4 Емилија Бућић заузела 2.место.

 Како су и млади са територије општине Чајетина активни учесници примарног одвајања отпада, овом приликом су свој допринос дали певањем химне „Циркуларне економије” и читањем најбољих радова литерарних конкурса на тему очувања животне средине и климатских промена.

Јелица Кузељевић