Naša škola na prvom Zlatiborskom hakatonu

UTŠ na prvom Zlatiborskom hakatonu “Hack the Tornik”

Inovacioni biznis centar Zlatibor je u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj u nedelju 5. decembra organizovao prvi zlatiborski hakaton pod nazivom “Hack the Tornik”. Naša škola se predstavila sa 4 učenička tima koja su činili učenici druge i četvrte godine smera turistički tehničar. Zadatak je bio da se osmisle inovativni sadržaji koji bi upotpunili turistički boravak turista koji gondolom dolaze na vrh Tornika. Takmičilo se 8 ekipa, a učešće su pored naše škole uzele i Akademije strukovnih studija iz Užica i Beograda. Učesnici hakatona su pre podne gondolom stigli na vrh Tornika, gde su se upoznali sa stanjem na terenu. Posle celodnevnog planiranja uz pomoć mentora profesorke Sofije Pavlović Luković i profesora gostiju ekipe su imale po 7 minuta da predstave svoja idejna rešenja. Ko je najbolje odgovorio na izazov odlučivao je žiri u sastavu Jelica Kuzeljević, profesorka Ugostiteljsko-turističke škole, Mirosla Rađen, direktor TO Regija zapadna Srbija i Darko Đurović, direktor Inovacionog biznis centra.

Timovi naše škole su odlično predstavili ideje – selfi fabriku, vizitorski centar u cilju servisa pristiglih turista, inovativni velnes centar i objekte za smeštaj na obroncima planine u vidu A brvnare sa vrelim kadama (hot tube).

Žiri je imao težak zadatak da u konkurenciji srednjoškolaca (od 15 godina) i studenata (čak 35 godina) odredi pobednike. Prvo mesto osvojila je upravo najstarija ekipa Futurista sa predlogom otvaranja Sky citi-ja sa sadržajima poput ledene sobe, nebeske terase i kretivne sobe, dok je drugo mesto osvojila ekipa Harmonija, takođe iz Beograda sa idejom restorana sa staklenim dnom. Treće mesto osvojila je naša škola, tačnije tim Natural sa idejom otvaranja selfi fabrike. U timu su bile maturantkinje Aleksandra Jokić, Kristina Jeremić i Olivera Kuzeljević.

„Drago nam je što smo imale ovakvo iskustvo koje će nam značajno pomoći u nastavku školovanja i što smo školu predstavile u dobrom svetlu. Radujemo se narednim takmičenjima i zahvaljujemo profesorki Sofiji koja nas je motivisala i pomogla da što bolje predstavimo ideje“. Aleksandra Jokić

„Srećni smo što smo kao najmlađi učesnici zauzeli 4. mesto. Zadovoljstvo je bilo što smo imali sadržajan dan koji smo lepo proveli družeći se sa starijim kolegama i što smo podelili mnogo kreativnih rešenja“. Jelena Smiljanić

 

 

Sofija Pavlović Luković