Наша школа на првом Златиборском хакатону

image_pdfimage_print
УТШ на првом Златиборском хакатону “Hack the Tornik”

Иновациони бизнис центар Златибор је у сарадњи са Кабинетом министра за иновације и технолошки развој у недељу 5. децембра организовао први златиборски хакатон под називом “Hack the Tornik”. Наша школа се представила са 4 ученичка тима која су чинили ученици друге и четврте године смера туристички техничар. Задатак је био да се осмисле иновативни садржаји који би употпунили туристички боравак туриста који гондолом долазе на врх Торника. Такмичило се 8 екипа, а учешће су поред наше школе узеле и Академије струковних студија из Ужица и Београда. Учесници хакатона су пре подне гондолом стигли на врх Торника, где су се упознали са стањем на терену. После целодневног планирања уз помоћ ментора професорке Софије Павловић Луковић и професора гостију екипе су имале по 7 минута да представе своја идејна решења. Ко је најбоље одговорио на изазов одлучивао је жири у саставу Јелица Кузељевић, професорка Угоститељско-туристичке школе, Миросла Рађен, директор ТО Регија западна Србија и Дарко Ђуровић, директор Иновационог бизнис центра.

Тимови наше школе су одлично представили идеје – селфи фабрику, визиторски центар у циљу сервиса пристиглих туриста, иновативни велнес центар и објекте за смештај на обронцима планине у виду А брвнаре са врелим кадама (hot tube).

Жири је имао тежак задатак да у конкуренцији средњошколаца (од 15 година) и студената (чак 35 година) одреди победнике. Прво место освојила је управо најстарија екипа Футуриста са предлогом отварања Sky citi-ja са садржајима попут ледене собе, небеске терасе и кретивне собе, док је друго место освојила екипа Хармонија, такође из Београда са идејом ресторана са стакленим дном. Треће место освојила је наша школа, тачније тим Натурал са идејом отварања селфи фабрике. У тиму су биле матуранткиње Александра Јокић, Кристина Јеремић и Оливера Кузељевић.

„Драго нам је што смо имале овакво искуство које ће нам значајно помоћи у наставку школовања и што смо школу представиле у добром светлу. Радујемо се наредним такмичењима и захваљујемо професорки Софији која нас је мотивисала и помогла да што боље представимо идеје“. Александра Јокић

„Срећни смо што смо као најмлађи учесници заузели 4. место. Задовољство је било што смо имали садржајан дан који смо лепо провели дружећи се са старијим колегама и што смо поделили много креативних решења“. Јелена Смиљанић

 

 

Софија Павловић Луковић