Новинарска секција: Екскурзија у Грчку

image_pdfimage_print

МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА У ГРЧКУ

Паралија- Солун- Метеори- Катерини

Првих октобарских дана, матуранти Угоститељско- туристичке школе из Чајетине, кренули су пут Грчке на петодневно путовање.

Прва дестинација била је туристичко место Паралија. Стигли смо у вечерњим сатима, таман за шетњу после дугог пута и излазак у клуб ,,Омилос“.

Следећег јутра кренули смо у Солун, који је други по град величини и значају у Грчкој после Атине. То је и главни град истоименог округа Солун. Солун је једна од најзначајнијих лука Балкана. Обишли смо српско гробље Зејтинлик, Белу кулу и саму луку.

На српском војничком гробљу су смештени гробови српских, француских, италијанских, енглеских и руских војника погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта у Првом светском рату. Комплекс гробља је подигнут на простору на коме се од 1916. године налазила главна војна пољска болница српске војске, у склопу које је настало и гробље за преминуле које је временом прерасло у данашњи комплекс. Бела кула  јесте симбол града. Оригинално је изграђена као део градских зидина, а данас представља туристичку атракцију. Налази се на шеталишту поред мора, а са њеног врха се пружа поглед на луку и град Солун. Када је саграђена ова кула је коришћена као затвор. Посетиоци и данас могу да виде затворске ћелије у њеној унутрашњости. У склопу куле постоји и музеј. Слободно време смо искористили за шопинг и шетњу.

Следећег јутра упутили смо се на Метеоре.  То је скупина православних манастира у близини грчког града Каламбаке, у западној Тесалији. Манастири су веома познати по свом несвакидашњем положају на стенама-стубовима и сматрају се највреднијом скупином манастира у Грчкој после Свете горе. Метеори су и на списку културне баштине УНЕСКО. Укупно постоји шест манастира, четиpи мушка и два женска и то је оставило најјачи утисак на нас. То вече смо имали дискотеку.

Следећег дана обишли смо град Катерини. Катерини се налази на најважнијем путу у Грчкој, ауто-путу Солун—Атина. Град се сместио у приморској равници (тзв. „Олимпијска обала”) испод планине Олимп.

Остатак дана искористили смо за купање на прелепој плажи у Паралији, задовољни што нас је лепо време послужило.

Иако смо пожелели да останемо још који дан у Грчкој, дошло је време за повратак.

Теодора Томовић

Емилија Бућић IV2

(новинарска секција)