Radionica „Pametno – bezbedno“

Izveštaj sa organizovane radionice za učenike

Na predavanju, koje se održalo u biblioteci u Čajetini 7.10.2022. pod nazivom “Pametno – bezbedno” učenici 1/4 i 2/4 imali su priliku da čuju korisne informacije od strane predstavnica Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Predavanje je bilo izneto kroz realne prilike života u Srbiji. Učenici su slušali o današnjim opasnostima koje vrebaju na drustvenim mrežama, na internetu uopšte i o tzv. Predatorima, odnosno pedofilima. Posebno ih je zainteresovala tema zaštite na mrežama. Napomenuto im je, iako to već znaju, da su roditelji njihovi najbolji prijatelji, da veruju nastavnicima i školi. Skrenuta je pažnja da sve slučajeve nasilja na internetu prijavljuju, da ne zanemaruju pojedine dogadjaje, da se kontrolišu u korišćenju društvenih mreža, kako bi im bio život sto realniji i samim tim i lepši.

Ovo je bila veoma korisna radionica za učenike prvog i drugog razreda, jer je ova tema u njihovom školskom životu veoma prisutna, problem su obimni i neophodno je da im se skrene pažnja na pravila korišćenja društvenih mreža i alati i načini kako mogu sa zaštite sebe ali i druge.

Profesori koji su radionicu realizovali zajedno sa učenicima su Jelena Turudić, Brankica Manojlović i Sofija Pavlović Luković.