Сајам књига 2019.

image_pdfimage_print
ИЗВЕСТАЈ СА ОДЛАСКА НА 64.МЕђУНАРОДНИ САЈАМ КЊГА У БЕОГРАДУ 26.10.2019.

У календару културних дешавања југоисточне Европе централно место крајем октобра већ деценијама припада Међународном београдском сајму књига. Ова регионално највећа манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.
Међународни београдски сајам књига, 64. по реду, под слоганом „Писмо = Глава“, трајао је0д 22 до 27. октобра. На сајму се представило око 500 излагача од којих је 60 из иностранства.
Књижевник Милован Витезовић на отварању рекао је да је сајам књига врхунац прославе осам векова Српске православне цркве, српске књижевности и српске државности, и најавио да ће Србија затражити враћање 5.000 српских средњовековних рукописа, колико се процењује да их је сада у свету.
На сајму књига, осим издавача из Србије, учествовали су и издавачи из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Русије, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Немачке и Албаније.
Почасни гост била је Арапска република Египат.
Током сајма обележене су годишњице књижевника Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, а гости сајма били су и бројни инострани писци, преводиоци и издавачи.
Лагуна је овогодишњи добитник Награде за најбољег издавача године, као и роман за тинејџере Соње Ћирић „Нећу да мислим на Праг“ проглашен за најбољу књигу за децу.
Награда за најбољег издавача из дијаспоре припала је „Светигори“ са Цетиња за издање „Изабрана дјела Архиепископа Цетињског и Митрополита црногорско-приморског Амфилохија“.
за издавачки подухват године равноправно су наградјени Матица српска из Новог Сада за „Десето коло антологијске едиције 10 векова српске књижевности“ и „Прозна дела српских научника“ у издању Службеног гласника и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду.

У организацији Историјско-географске секције на сајам је ишло : 49 уценика и 5 професорки (Јасна Прљевић, Катарина Луковић, Јелица Кузељевић, Весна Кнезевић и Јелена Марић).

Сајам књига 2019.

Известај поднела на Наставничком већу одрзаном 29.10.

Јелена Марић