Sajam knjiga 2019.

IZVESTAJ SA ODLASKA NA 64.MEđUNARODNI SAJAM KNJGA U BEOGRADU 26.10.2019.

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.
Međunarodni beogradski sajam knjiga, 64. po redu, pod sloganom „Pismo = Glava“, trajao je0d 22 do 27. oktobra. Na sajmu se predstavilo oko 500 izlagača od kojih je 60 iz inostranstva.
Književnik Milovan Vitezović na otvaranju rekao je da je sajam knjiga vrhunac proslave osam vekova Srpske pravoslavne crkve, srpske književnosti i srpske državnosti, i najavio da će Srbija zatražiti vraćanje 5.000 srpskih srednjovekovnih rukopisa, koliko se procenjuje da ih je sada u svetu.
Na sajmu knjiga, osim izdavača iz Srbije, učestvovali su i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.
Počasni gost bila je Arapska republika Egipat.
Tokom sajma obeležene su godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti sajma bili su i brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.
Laguna je ovogodišnji dobitnik Nagrade za najboljeg izdavača godine, kao i roman za tinejdžere Sonje Ćirić „Neću da mislim na Prag“ proglašen za najbolju knjigu za decu.
Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore pripala je „Svetigori“ sa Cetinja za izdanje „Izabrana djela Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija“.
za izdavački poduhvat godine ravnopravno su nagradjeni Matica srpska iz Novog Sada za „Deseto kolo antologijske edicije 10 vekova srpske književnosti“ i „Prozna dela srpskih naučnika“ u izdanju Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu.

U organizaciji Istorijsko-geografske sekcije na sajam je išlo : 49 ucenika i 5 profesorki (Jasna Prljević, Katarina Luković, Jelica Kuzeljević, Vesna Knezević i Jelena Marić).

Sajam knjiga 2019.

Izvestaj podnela na Nastavničkom veću odrzanom 29.10.

Jelena Marić