Тематска недеља “Дани демократске културе“

image_pdfimage_print

Посета просторијама Општине и Културном центру Чајетина у склопу тематске недеље “Дани демократске културе“

У оквиру реализације тематског дана под називом „Дани демократске културе“ученици одељења 2-4 туристички техничар током часова практичне наставе 8.9.2023. посетили су просторије општине Чајетина и Културни центар Чајетина .Ученике је угостио актуелни заменик председеника општине, Милоје Рајовић . Госпдин Рајовић има вишегодишње искуству у вођењу седница СО Чајетина где је 14 година обављао функцију председника Скупштине општине Чајетина .Разговор са ученицима и предметним наставницима , професорком Јелом Павловић и Јелицом Кузељевић, започео је кратким излагањем о општини Чајетина, њеним пројектима, текућим плановима и помоћи коју пружају становништу и младима посебно. Разговор се касније наставио у правцу расветљавања начина функционисања демократског друштва . Наведени су стубови демократског друштва –вишепартисјки систем, доношење одлука у скупштини-практичан пример како се доносе одлуке у СО Чајетина, ко су учесници седнице и њихов број, ко председава скупштином, како се гласа и доносе одуке, који органи постоје у руковођењу општином.

Ученици су имали могућност да постављају питања за говорницом као што се и чини на седницама супштине и да добију конкретан одговор. Ученике је занимало како се добијају стипендије општине, који су услови, ко може да конкурише, за које факултете општина додељује стипендију од прве године студија . Такође, занимало их је и како се може допринети побољшању услова за живот на селу.Конкретно ученицу Маријану Жунић интересовало је када ће бити завршен пут у Кривој Реци. Тамара Чечерић је навела потез Мокре Горе у коме живи и интересовала се како до најлепших предела тог села доћи уређеним стазама којих тренутно нема. Господин Рајовић је обећао да ће посаветовати колеге из ужичке општине и скренути пажњу о потреби модернизације свих делова Мокре Горе-најпешег села на свету.

У наставку обиласка , ученици су посетили Културни центар Чајетина, једно од предузећа које се по речима господина Рајовића финансира из буџета општине Чајетина. Након кратког излагања о КЦ-у, ученици су обишли тренутну поставку слика у холу овог центра.

Ученици су задовољни посетом и приликом да се упознају са начином функционисања органа власти и културе у општини Чајетина.

Јелица Кузељевић