Ученици пишу: Извештај из Требиња

image_pdfimage_print

Дана 18.10.2023. године, ученици з. године су са професоркама Софијом Павловић Луковић, Тањом Лазић и Миленом Јоксимовић кренули на екскурзију у Требиње. Полазна станица је била испред угоститељско-туристичке школе.

Након манастира Добрун, тур. група се упутила ка Вишеграду. Тамо смо видели мост Мехмед-паше Соколовића на Дрини, сликали се, а касније смо имали слободно време по Вишеграду да прошетамо и нешто поједемо.

Када смо кренули из Вишеграда, за отприлике 2 сата смо стигли у Национални парк ,,Сутјеска“ на Тјентишту. То је најстарији национални парк у Републици Српској и БиХ. Сутјеска је постала национални парк 1962.године.

Након 2 сата стижемо у хотел где се распакујемо и чека нас вечера, а после вечере шетња по Требињу (највише у Старом граду).

Други дан започиње раним устајањем, доручком и полажењем у даљи обилазак. Тур. група је обишла Херцеговачку Грачаницу, која је основана 2000. год. Основао ју је српски песник, дипломата и академик Јован Дучић. Манастирска црква представља верну копију цркве манастира Грачанице са Косова и Метохије, задужбине краља Милутина.

Након Требињске Грачанице обишли смо Саборни храм Светог преображења Господњег који се налази у центру Требиња у парку Јована Дучића. Храм је необичан по томе што су на његовим зидовима, поред светитеља, осликане и знамените личности српске историје: песници Петар II Петровић Његош, Алекса Шантић, Јован Дучић, научници Никола Тесла, Михајло Пупин, Милутин Миланковић; војводе Живојин Мишић и Степа Степановић; владари Карађорђе, Милош Обилић, кнез Лазар…

За крај обилажења тог дана, посетили смо музеј Херцеговине. ,,Музеј Херцеговине” Требиње је установа комплексног типа у којој су заступљена одељења: археолошко, уметничко, историјско, етнолошко и природњачко. Остатак времена смо шетали по старом граду и отишли да ручамо. Вратили смо се у хотел, вечерали, спремили и изашли у град.

Трећи дан, опет започиње раним устајањем, доручковали смо, спаковали се и кренули. По повратку обилазимо манастир Тврдош који се налази недалеко од Требиња у Републици Српској.

И последња локација пре Чајетине, била je Вишеград. Посетили смо прелеп Андрићград. Налази се на локацији Ушће на самом ушћу река Дрина и Рзав у Вишеграду чији је идејни творац режисер Емир Кустурица. За посетиоце је отворен 5. јула 2012. године. Крајње станице биле су Чајетина и Ужице. Ова екскурзија је била једно лепо и незаборавно искуство.

Милица Старчевић

туристичко-хотелијерски техничар – 3/4