Ученици пишу: Извештај са екскурзије

image_pdfimage_print

Екскурзија треће године Угоститељско- туристичке школе Чајетина у Требиње

У октобру ове године ученици треће године су са професоркама Софијом Павловић Луковић, Тањом Лазић и Миленом Јоксимовић кренули на екскурзију у Требиње.

Недуго након преласка босанске границе, стигли смо до манастира Добрун који се налази на реци Рзав. Ово је један oд најстаријих манастира на просторима данашње БиХ. У саставу манастира постоји издавачка кућа „Дабар“ која издаје истоимени часопис посвећен митрополији добробосанској, као и „Карађорђев конак“.

Манастир Добрун Андрић град

Након манастира Добрун, група се упутила ка Вишеграду. Тамо смо посетили мост Мехмед-паше Соколовића на Дрини, сликали се, и искористили слободно време да прошетамо по Вишеграду.

Након посете Вишеграду, упутили смо се ка Националном парку ,,Сутјеска на Тјентишту. То је најстарији национални парк у Републици Српској и БиХ. Сутјеска је постала национални парк 1962.године.

Потом стижемо у Требиње,смештамо у хотел и крећемо у шетњу по Старом граду. Другог дана група је обишла Херцеговачку Грачаницу, која је основана 2000. год. Основао ју је Јован Дучић, српски песник, дипломата и академик . Манастирска црква представља верну копију цркве манастира Грачанице са Косова и Метохије, задужбине краља Милутина.

Херцеговачка Грачаница

Након Требињске Грачанице, обишли смо Саборни храм“ Светог преображења Господњег“ који се налази у центру Требиња у парку Јована Дучића. Храм је необичан по томе што су на његовим зидовима, поред светитеља, осликане и знамените личности српске историје: песници Петар II Петровић Његош, Алекса Шантић, Јован Дучић, научници Никола Тесла, Михајло Пупин, Милутин Миланковић, војводе Живојин Мишић и Степа Степановић, владари Карађорђе, Милош Обилић, кнез Лазар…

За крај обилажења тог дана, посетили смо музеј Херцеговине. ,,Музеј Херцеговине Требиње“ који је установа комплексног типа у коме су заступљено археолошко, уметничко, историјско, етнолошко и природњачко одељење. Остатак времена смо шетали по Старом граду. Вратили смо се у хотел и спремили за излазак у град.

Трећи и последњи дан екскурзије ,спремили смо се за повратак у Чајетину.Успут обилазимо манастир Тврдош који се налази недалеко од Требиња.

И последња локација пре Чајетине, била je Вишеград. Посетили смо прелеп Андрић град. Налази се на локацији Ушће на самом ушћу река Дрина и Рзав у Вишеграду чији је идејни творац режисер Емир Кустурица. За посетиоце је отворен 5. јула 2012. године. Крајње станице биле су Чајетина и Ужице. Ова екскурзија је била једно лепо и незаборавно искуство.

III4

Фото: Јелена Ковачевић