Izveštaj sa ekskurzije – Italija 2019.

ČAJETINA – LIDO DI JESOLO – VENECIJA – VERONA – TRST – ČAJETINA

26.oktobra ,ranog prohladnog jutra, praćeni kišom  maturanti naše škole u 5.00 časova pošli su na matursku ekskurziju u Severnu Italiju.

Putovali smo preko Hrvatske i Slovenije do Lida di Jesola, uz kraća usputna zadržavanja radi odmora. Raspoloženi, radoznali i pomalo nestrpljivi, u večernjim satima doputovali smo u Lido di Jesolo. Lido di Jesolo je naselje u Italiji u okrugu Venecija, regionu Veneto.

Mletačka republika je uzdigla Veneciju kao centar pomorstva, trgovine, zanata i uživanja. Danas je centar uživanja i dobrog odmora premešten u letovalište Lido di Jesolo sa prelepom peščanom plažom, barovima, sportskim terenima, ležaljkama, suncobranima i pešačkom stazom duž čitave  plaže. Glavna gradska pešačka zona, nudi širok spektar mogućnosti za zabavu, dobru večeru, uz ukus Bufa mocarele i, prepuna restorana, kafeterija, prodavnica i butika. Veliki broj zabavnih parkova i diskoteka, golf teren, karting staza, kasino… I sve to na svega dvadesetak kilkometara od Venecije, jedinstvenog i jednog od najlepših gradova Italije. Organizovanim izletima možete obići prelepu Padovu, kao i grad Trst bogat srpskom istorijom

Lido di Jesolo je poznato italijansko turističko letovalište, smešteno na Venecijanskoj Rivijeri, na severozapadnom delu Jadrana. Žuti pesak, čisto more, duga pešačka zona pored koje se nalaze brojni restorani, hoteli, barovi i trgovinske radnje privlače turiste iz celog sveta.

Po dolasku u Lido di Jesolo, smestili smo se u hotel „Germania“, koji se nalazi na 10 minuta vožnje Aqualandia i Piazza Milano.Ovaj hotel je udaljen 1,2km od Piazza Marconi i   1,3 km od Piazza Drago.

pixel2

Hotel „Germania“,suit hotel 26. 09. 2019. godine.

U restoranu hotela smo večerali i degustirali italijanske testenine. Nakon večere šetali smo pešačkom zonom i upoznavali se sa atraktivnostima Lida di Jesola.

Drugog dana boravka u Lidu di Jesolu, otišli smo do Punta Sabioni i ukrcali se na brod za Veneciju. Obišli smo Veneciju, grad-muzej pod otvorenim nebom.

Venecija  je, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji. Jedinstven grad na svetu.  Izgrađena je na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente.

 

pixel2

 Venecija – grad – muzej pod otvorenim nebom, 27. 09. 2019. godine.

Obišli smo Crkvu Svetog Marka, koja je najpoznatija crkva u Veneciji. Crkva je fasadom okrenuta ka Trgu Svetog Marka, dok se ostatak građevine nalazi u sklopu kompleksa Duždove palate. Zatim smo obišli Duždevu palatu, most uzdisaja, kanal Grande i most Rialto. Most je jedan od važnih simbola Venecije. Na mostu se nalazi mnoštvo malih prodavnica, suvenirnica i radnji sa proizvodima napravljenim od murano stakla. Nakon organizovanog obilaska imali smo slobodno vreme do 16.00 časova, kada smo se vratili u Lido di Jesolo. U večernjim časovima organizovano smo otišli u diskoteku, gde smo se zabavljali uz zvuke naše i italijanske muzike.

Trećeg dana boravka otišli smo u obilazak Verone.Verona (ital. Verona) grad je u severnoj Italiji. Verona je drugi najveći grad (posle Venecije) u pokrajini Veneto i upravno središte istoimenog okruga Verona.

Verona je svetski poznata kao mesto gde se odvija radnja Šekspirove drame Romeo i Julija, u čiju čast je uređeno više mesta u gradu, zbog čega grad nazivaju i „Gradom romantike„. Rimska arena u Veroni iz 1. veka jedna je od najvećih i najbolje očuvanih. Mogla je primiti 22.000 gledalaca, a i danas se koristi za razne priredbe. U Veroni se, pored ostalih, svake jeseni održava i najveći svetski sajam kamena.

Nakon obilaska užeg  gradsko jezgra, glavne ulice i kuće sa Julijnom bistom, gde su se učenici slikali imali smo slobodno vreme do polaska za Lido.

29.09. u 09.00 krenuli smo za Srbiju . Nakon dvočasovnog boravka i obilaska Trsta, nastavili smo putovanje kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju .U  kasnim večernjim satima smo stigli u Čajetinu.

Učenici naše škole, kao i Direktor i gostujući nastavnici zadovoljni su izvedenom ekskurzijom .

IMG-e3c215b716408493cd8dae107ffbbcd6-V
Italija 2019.

ven

IMG-953b7edb2eabdf7156470fcfd7e8fed3-V
Italija 2019.