Извештај са екскурзије – Италија 2019.

image_pdfimage_print
ЧАЈЕТИНА – ЛИДО ДИ ЈЕСОЛО – ВЕНЕЦИЈА – ВЕРОНА – ТРСТ – ЧАЈЕТИНА

26.октобра ,раног прохладног јутра, праћени кишом  матуранти наше школе у 5.00 часова пошли су на матурску екскурзију у Северну Италију.

Путовали смо преко Хрватске и Словеније до Лида ди Јесола, уз краћа успутна задржавања ради одмора. Расположени, радознали и помало нестрпљиви, у вечерњим сатима допутовали смо у Лидо ди Јесоло. Лидо ди Јесоло је насеље у Италији у округу Венеција, региону Венето.

Млетачка република је уздигла Венецију као центар поморства, трговине, заната и уживања. Данас је центар уживања и доброг одмора премештен у летовалиште Лидо ди Јесоло са прелепом пешчаном плажом, баровима, спортским теренима, лежаљкама, сунцобранима и пешачком стазом дуж читаве  плаже. Главна градска пешачка зона, нуди широк спектар могућности за забаву, добру вечеру, уз укус Буфа моцареле и, препуна ресторана, кафетерија, продавница и бутика. Велики број забавних паркова и дискотека, голф терен, картинг стаза, касино… И све то на свега двадесетак килкометара од Венеције, јединственог и једног од најлепших градова Италије. Организованим излетима можете обићи прелепу Падову, као и град Трст богат српском историјом

Лидо ди Јесоло је познато италијанско туристичко летовалиште, смештено на Венецијанској Ривијери, на северозападном делу Јадрана. Жути песак, чисто море, дуга пешачка зона поред које се налазе бројни ресторани, хотели, барови и трговинске радње привлаче туристе из целог света.

По доласку у Лидо ди Јесоло, сместили смо се у хотел „Германиа“, који се налази на 10 минута вожње Aqualandia и Piazza Milano.Овај хотел је удаљен 1,2км од Piazza Marconi и   1,3 км од Piazza Drago.

pixel2

Хотел „Германиа“,суит хотел 26. 09. 2019. године.

У ресторану хотела смо вечерали и дегустирали италијанске тестенине. Након вечере шетали смо пешачком зоном и упознавали се са атрактивностима Лида ди Јесола.

Другог дана боравка у Лиду ди Јесолу, отишли смо до Пунта Сабиони и укрцали се на брод за Венецију. Обишли смо Венецију, град-музеј под отвореним небом.

Венеција  је, пристаниште и чувено туристичко место у североисточној Италији. Јединствен град на свету.  Изграђена је на 118 малих острва у лагуни, на ушћу реке Бренте.

 

pixel2

 Венеција – град – музеј под отвореним небом, 27. 09. 2019. године.

Обишли смо Цркву Светог Марка, која је најпознатија црква у Венецији. Црква је фасадом окренута ка Тргу Светог Марка, док се остатак грађевине налази у склопу комплекса Дуждове палате. Затим смо обишли Дуждеву палату, мост уздисаја, канал Гранде и мост Риалто. Мост је један од важних симбола Венеције. На мосту се налази мноштво малих продавница, сувенирница и радњи са производима направљеним од мурано стакла. Након организованог обиласка имали смо слободно време до 16.00 часова, када смо се вратили у Лидо ди Јесоло. У вечерњим часовима организовано смо отишли у дискотеку, где смо се забављали уз звуке наше и италијанске музике.

Трећег дана боравка отишли смо у обилазак Вероне.Верона (итал. Verona) град је у северној Италији. Верона је други највећи град (после Венеције) у покрајини Венето и управно средиште истоименог округа Верона.

Верона је светски позната као место где се одвија радња Шекспирове драме Ромео и Јулија, у чију част је уређено више места у граду, због чега град називају и „Градом романтике„. Римска арена у Верони из 1. века једна је од највећих и најбоље очуваних. Могла је примити 22.000 гледалаца, а и данас се користи за разне приредбе. У Верони се, поред осталих, сваке јесени одржава и највећи светски сајам камена.

Након обиласка ужег  градско језгра, главне улице и куће са Јулијном бистом, где су се ученици сликали имали смо слободно време до поласка за Лидо.

29.09. у 09.00 кренули смо за Србију . Након двочасовног боравка и обиласка Трста, наставили смо путовање кроз Словенију, Хрватску и Србију .У  касним вечерњим сатима смо стигли у Чајетину.

Ученици наше школе, као и Директор и гостујући наставници задовољни су изведеном екскурзијом .

IMG-e3c215b716408493cd8dae107ffbbcd6-V
Италија 2019.

ven

IMG-953b7edb2eabdf7156470fcfd7e8fed3-V
Италија 2019.