Izveštaj sa praktične nastave

U sklopu časova redovne praktične nastave, učenici jedne grupe drugog razreda smera turističko-hotelijerski tehničar, umesto u školskom kabinetu nastavu je realizovala na Zlatiboru.

Tokom drugog razreda, u sklopu predmeta agencijsko i hotelijersko poslovanje, učenici izučavaju hotelijerstvo, organizaciju rada ugostiteljskih objekata za smeštaj i poslovne knjige i obrasce koji se koriste u hotelijerskom poslovanju.

09.12.2022. godine uspeli smo da posetimo i obiđemo apartmanski kompleks Kraljevi konaci, gde smo ovaj reprezentativni objekat izanalizirali i došli do zaključka da je ik danas on ukras Zlatibora i da i dalje odgovara trendovima i zahtevima današnjih potrošača u turizmu. Slikali smo se i uživali i u postavci novogodišnje dekoracije i rasvete.

Nakon toga imali smo ugovorenu posetu Turističko-rekreativnom kompleksu Zlatibor, gde nas je dočekao šef recepcije Nebojša Stamatović, bivši učenik naše škole. Na zanimljiv i stručan način nam je prezentovao organizaciju rada recepcije i najavio ozbiljne radove na renoviranju i reorganizaciji odeljenja, čime će ovaj objekat dobiti jednu ozbiljnu organizacionu strukturu, koja će biti približnija onoj školskoj koju mi na časovima izučavamo.  Nakon toga obišli smo smeštajne jedinice u nerenoviranom i renoviranom delu i dobili jasnu sliku o tome koji su standardi u opremanju soba bili nekad, a kakvi su danas trendovi. Oduševili smo se komforom, a posebno nam se dopala rezidencija koju jedva čekamo da obiđemo nakon najvljenog renoviranja. Posetili smo i kongresni prostor koji je nastao renoviranjem drugog sprata i prisustvovali delu obuke za barmene gde smo saslušali predavanje o somelijerstvu i naučili razlike u proizvodnji i servisiranju vina.

U sportskoj dvorani Turističko-rekreativnog kompleksa u vreme našeg obilaska realizovan je i timbilding program aktivnosti, koji je sve popularniji na Zlatiboru. Grupa poslovnih turista imala je aktivnosti za jačanje timskog duha u vidu ersofta i streličarstva. Tu nam je kolega David Marić detaljno predstavio ovu novinu u ponudi turističke agencije Trendi travel sa Zlatibora. Pojedini učenici su poželeli da se oprobaju i svi smo se dobro zabavili.

Na poziv direktora kompleksa Nikole Novakovića, učenici su se pridružili akciji sadnje tuja i drveta ruj ispred ulaza u halu. Ova akcija je realizovana povodom obeležavanja Dana čistih planina i učenici su zajedno sa zaposlenim u ovom preduzeću ulepšali ulaz u ovaj pansion, koji će renoviranjem steći i kategoriju hotela.

Bio je ovo sadržajan dan, uživali smo, naradili se i umno i fizički i shvatili da je uz časove vežbi i teorijskog pristupa, veoma važno i da praktično učestvujemo u turizmu i ugostiteljstvu našeg kraja, ali i šire. Događaj je i medijski propraćen.

Sofija Pavlović Luković