Туристички самит у Италији

image_pdfimage_print

Низ учешћа ученика наше школе на међународним такмичењима (Бугарска, Словенија, БИХ) је претходних пар година био прекинут због пандемије. Чим су се створили услови за одржавање скупова и такмичења, настављамо са „међународним“ активностима. Наша ученица ће представљати Републику Србију на Самиту туризма у Италији.

Извештај професорке Софије Павловић Луковић:

Први глобални омладински туристички самит (GYTS), одржаће се од 27. јуна до 03. јула ове године у граду Соренто у Италији, као платформа коју је развила Светска туристичка организација (UNWTO) у сарадњи са Владом Италије. Циљ је да се младима из целог света пружи прилика да представе своје идеје и предлоге за будућност одрживог туризма у оквиру Агенде за одрживи развој 2030. године. Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије ће као награду обезбедити делегату и његовом пратиоцу превоз и трансфере, а боравак у Италији плаћа Светска туристичка организација.

Ученица наше школе Ана Николић и ментор професорка Софија Павловић Луковић изабране су, на јавном позиву министарства туризма, да представљају Србију на овом Самиту. Ана је написала есеј на тему развоја паметног и иновативног туризма на Златибору кроз развој планинарског туризма и унапређење рада постојећих туристичких атракција. Захвалили бисмо се  Бизнис иновационом центру на Златибору са којим одлично сарађујемо и који су нам проследили позив за учешће, као и Туристичкој организацији Златибор где смо прикупили информације о будућем развоју планине ради израде есеја. Ово је одлична прилика да наши ученици употпуне теоријска знања која стичу у школи и огроман успех за Угоститељско-туристичку школу из Чајетине.