Ученици пишу: Предузеће за производњу микробиља и украсног јестивог цвећа

image_pdfimage_print

Представљамо ученичко предузеће

Из предмета предузетништво, које туристички техничари имају као обавезан предмет током завршне године, на часовима вежби, тимови ученика окупљају се око предузетничке идеје и виртуелно оснивају ученичка предузећа. Представљамо вам једно од 10 предузећа Угоститељско-туристичке школе чији су оснивачи наши ученици – Предузеће за производњу микробиља и украсног јестивог цвећа.

На саму идеју ученици су дошли током првих часова када смо учили технике креативног размишљања и резултат је примене брејнсторминга, тј технике олуја идеја.

“Микробиља“ је предузеће које смо формирали још у септембру на самом почетку изучавања предузетништва. Обавили смо информативни телефонски разговор са већ позиционираним и успешним произвођачем и добили полазне кораке, линк за набавку посебног органског семена и упутства за садњу.

Почетна улагања су била задовољавајућа и јавила се велика жеља ученика да што пре кренемо у производњу. Набављена семена смо потопили и држали у води 24 часа, затим смо набавили земљу и посуде и у кабинету посадили експериментално 10 посуда и почели да пратимо ток производње.

Семе се сеје на самој површини супстрата, након кога клија у мраку 3 до 5 дана, након чега се излаже светлоти. Уз одговарајућу негу могли смо да очекујемо да ће биље бити спремно за конзумацију након 10 дана.

Семе је одлично проклијало и након садње кренуло лепо да расте. Ученици су редовно заливали и бринули о биљу.

Уочили смо и грешке и схватили да је кабинет за предузетништво место где је дозвољено да се праве грешке и на њима учи, како би производ био што бољи. Микробиље је било недовољно густо посејано што се значајно одразило на сам естетски изглед биљке који је пресудан за евентуалну продају. Такође, било би много лаше производити уколико би, поред природног, на полицама постојало и неонско осветљење како би биљке расле равномерно и у континуитету. Управо ту ћемо и имати наредна улагања али и у проналажењу идеалне подлоге за раст биља.

Можемо рећи да је експериментална производња успела и да смо схватили у ком правцу треба да се развија наш даљи предузетнички дух. Прво произведено микробиље грашка, ротквице и црвеног купуса, наћи ће се у новогодишњој епизоди из кулинарства који снимамо у кухињи школског ресторана на Златибору. Планирамо да сарађујемо и са осталим ресторанима и да заокружимо целу причу од кабинета до јела.

О бенефитима и употреби микробиља писаћемо на школском сајту кроз блогове, а у плану нам је да поред микробиља узгајамо и јестиво цвеће које се све више користи и у златиборским ресторанима. Имамо идеју и да реализујемо радионице на којима бисмо промовисали саме биљке и подстакли њихове коришћење у редовној исхрани, како би постала здрава навика већине становништва.

 

 

Ученици одељења 4-2

Вељко Туцовић,

Марина Гавовић,

Лена Стојић и

Лука Терзић

са професорком Софијом Павловић Луковић