Шта после завршене средње …

image_pdfimage_print
О ПРОХОДНОСТИ ЗА ДАЉЕ ШКОЛОВАЊЕ

После четворогодишњег образовног профила постоји директна проходност за упис на факултете и високе школе струковних студија – не захтева се полагање допунских испита, већ је довољно положити пријемни испит.
Имај у виду да поједине установе високог образовања захтевају одређено средње образовање као предуслов за упис. Услове за упис појединих факултета и високих школа можеш проверити на сајту http://prijemni.infostud.com и у информаторима Просветног прегледа.
После трогодишњег образовног профила не постоји директна проходност за упис факултета и високих школа струковних студија. У неким случајевима постоји проходност за упис одговарајуће високе школе струковних студија. На пример, после завршене угоститељске школе у трогодишњем трајању може се, уз положен пријемни испит, уписати Висока хотелијерска школа струковних студија у Београду. За упис других високих школа и факултета требало би положити разлику испита трогодишњег и четворогодишњег профила и ванредно завршити четврту годину .

Ако желиш:

  • -да се после завршене средње школе запослиш, можеш да се определиш за средњу стручну школу, за трогодишњи или четворогодишњи образовни профил
  •  да после средње школе наставиш школовање, можеш да се одлучиш за четворогодишњи образовни профил у средњој стручној школи или за гимназију
  •  прво да завршиш средњу стручну школу и стекнеш занимање, а после можда да наставиш школовање, можеш да се определиш за четворогодишњи образовни профил у средњој стручној школи.
  • да се школујеш кроз рад и примаш плату током школовања, одабери трогодишње смерове у нашој школи; после трогодишњег школовања можеш да се усавршаваш на сродним високим школама.