Кулинарски техничар

image_pdfimage_print

Вредни ученициВредни ученици

Школовање је четворогодишње, по завршеној четвртој години и положеној стручној матури ученици стичу звање кулинарског техничара.

Током школовања кулинарских техничара акценат је на стручним предметим, тако да кроз четворогодишње школовање наши ђаци похађају укупно 1843 часова стручних предмета. Савладавање ове наставе је неопходно за рад у кухињи, па су ученици по завршеној школи спремни за рад у кухињи било ког објекта.

Опис посла кулинарског техничара:

Припрема све врсте топлих и хладних јела. Врши избор и припрему намирница, одређује начин припремања (кување, печење, пржење, и друго), као и сервирање јела. На основу прописа и захтева угоститељског објекта у коме ради, кувар саставља јеловнике, наручује намирнице и преузима наручену робу, складишти је и чува од кварења. Припрема, сервира и декорише – предјела (хладна и топла), салате и зимнице, супе, чорбе и потаже, готова јела, јела по поруџбини, јела са роштиља, јела од риба, варива и прилоге, основне посластице. Саставља јеловник и мени карту. Израђује основне калкулације.Ради углавном у затвореним просторијама у којима је повишена температура и ваздух засићен паром. Ради претежно стојећи и у покрету, уз стално ангажовање руку.

Стицањем дипломе четвртог степена, добија се звање кулинарског техничара и могућност напредовања до главног кувара, као и шира проходност за наставак студија. Кувари (трогодишњи образовни профил) могу наставити студије искључиво на високим хотелијерским школама струковних студија. Више о проходности за даље школовање погледајте   >овде<.

Које предмете уче кулинарски техничари погледајте > овде <